Typisk Karmøysk

Som en kystkommune er Karmøy preget av sjøfartstradisjoner og en livsstil knyttet til havet.

Rogalands største øy

Karmøy har hele tre byer. Kopervik er administrasjonssenteret og her finner du rådhus, kino, vinmonopol og svømmehall. Byen har en historie knyttet til kobbergruvedrift og handel. Åkrehamn har tradisjonelt vært knyttet til fiskeriindustrien. Skudeneshavn er kjent for sin godt bevarte hvite trehusbebyggelse og smale gater. Mange av husene dateres tilbake til 1800-tallet, med byens rike sjøfartshistorie.

Industrihistorie

Tenk at kopperet fra Visnesgruvene har formet selve symbolet på USA: Frihetsstatuen!

kopi av Frihetstatuen står på Visnes - Klikk for stort bilde

Visnes kobberverk var i sin tid det største og mest moderne i Nord-Europa. Gruven var i drift i to perioder mellom 1865–1972 og det ble utvunnet 4.2 mill. tonn rågodskobber, sink og svovel.

Utforsk gruveområdet

Ta en spasertur i friluftsområdet og følg kulturstien til ridestiene, lysthuset og ruinene av smeltehytta ytterst ved sjøen. Aktiv moro på gruvelekeplassen og i zipline. Mer om den spennende gruvehistorien kan oppleves på Visnes Gruvemuseum, med Eventyrjakt-rebus eller appen Tilbakeblikk.
De deiligste retter kan inntas på Fransehagen Cafe & Bistro.

En trygg havn

Navnet Karmøy er av norrønt Kormt; vern mot havet. Få steder i Norge har hatt så mange pendlere til Amerika som området rundt Ferkingstad og Vest-Karmøy.  

Teiner, båt og naust i Ferkingstad havn - Klikk for stort bilde

Fishermen´s memorial er et minnesmerke som består av et korsmonument og klokketårn reist for å minnes Karmøyfiskere forulykket i amerikanske farvann. 

Ferkingstad havn er et spennende kystkulturmiljø med hyggelige kafeer. Herfra kan du besøke sandstranden på Stava og oppleve historiske spor langs en merket kultur- og natursti videre til Åkrehamn.
På 600-tallet var dette et sentralt område for Karmøys maktelite. Like sør for dagens havn lå borgen til Kong Ferking som regjerte her. I området finner du både spor etter båtnaustene på Hop og slaget på Stavasletta. De to bautasteinene «Skjoldmøyene» stammer fra sagnet om det siste slaget mellom sjøkongene Augvald og Ferking. 
Last ned appen Tilbakeblikk og se et møte med dette sagnet ute i landskapet.

Sandve havn

Før havna ble bygget hendte det at båtene måtte dras 5km over land under uvær! I dag treffer du sikkert både fiskere og anden Dolly. Følg kyststien til Sandvesanden.

Yrende festivalliv

Musikere på scenen på Karmøygeddon - Klikk for stort bilde Ida Marie Skeie

Karmøy har et rikt kulturliv og inviterer til en rekke festivaler gjennom året. SILK sprer leseglede ved å benytte de mange intime lokalene i Skudeneshavn som møteplass for kulturelle opplevelser. Karmøygeddon i Kopervik er årets høydepunkt for metallinteresserte verden over, og Avaldsnes er stedet for å møte vikinger fra hele Europa under den stemningsfulle Vikingfestivalen. 
Se hva som skjer når i festivalkalenderen.
 

Vikinger

Karmøy er rik på historie og har stolt tilknytning til Norges tidligste kongemakt.  Avaldsnes er et viktig arkeologisk sted og et symbol på vikingtiden i Norge.

Vikinger rundt leirstedet under Vikingfestivalen på Avaldsnes - Klikk for stort bilde

Den spennende tidsepoken opplever du ute på vikinggården, som består av rekonstruerte hus og naust på en skogkledd øy. Her får du virkelig følelsen av å reise i tid - og kan se hvordan forfedrene våre bygde og vikingene levde. Om sommeren møter du vikingkrigere og husfruer, opplever produksjon av flott tradisjonshåndverk, - og du kan delta i aktiviteter som bueskyting. Vestlandets største Vikingfestival blir avholdt årlig i juni.

Visste du at?

Kanuttapølsa er en godbit med kultstatus. I bua på Rådhusvegen, Åkrehamn.

Pylsa me robbel å rakje

Karmøysk dialekt, som mange andre dialekter i Norge, er unik og en viktig del av lokal identitet.

Barometer og grønn dør mot hvitmalt trehus og gule blomster i en blå krukke - Klikk for stort bilde

Pylsa me robbel og rakje, tur/retur me ketchup og sennep og ei sju t værs – pølse med alt
Tronkjen – bagasjerommet
Besetut –sladrehank
Meka seg himigjøna – komme seg hjem
Roa vetet – slapp av
Håttalause - tankeløs
Bath - bad
Svittsen - tenningsnøkkelen
 
Kommunen Karmøy ble oppretta i 1965 ved at sju kommuner ble slått sammen. Det er fremdeles markante dialektvariasjoner. Tonefallet varierer, fra haugesundsk i nord, til mer syngende i sør (som Stavanger). Her begynner også overgangen til “de bløde konsonantene”. I Skudeneshavn sies noge (noe), kaga (kake) og piba (pipe).

Spesielt for Åkrehamn og Vea er lange vokaler på slutten av enkelte ord; f. eks gjerá (gjøre) nogé (noe). Her finnes også en del ord som er inspirert av amerikansk, siden mange i sin tid utvandret til USA. Dette sees også på navnebruk. Flere enn gjennomsnittlig har engelske navn, som Steven, Ken, June og Dorris.