I Vikingers fotspor

Avaldsnes var Skandinavias første sete for vikingkonger, fra år 750. 
Forhistorien byr på spennende fortellinger om kulturminner i regionen vår; Homeland of the Viking Kings.

Porten til Nordvegen

Karmsundet ble kalt Nordvegen – skipsleia som har gitt Norge navn! I 3000 år kontrollerte fyrster og konger på Avaldsnes skipstrafikken i det smale sundet.

Olavskirken i vintertåke - Klikk for stort bilde Rune Johnsen

Vikingskip

Parallelt med Karmsundet ligger Skandinavias eldste skipsgraver.  Storhaug og Grønhaug er to av Europas 14 kjente skipsgraver med kongelige begravelser fra vikingtid. I 2023 dukket en tredje opp på radaren; Salhushaugen.  

vikingbåt - Klikk for stort bilde

Det arbeides per dags dato for tilrettelegging med ønske om formidling av den spennende kulturarven. Videre undersøkelser kan gi ny kunnskap både om vikingskipsteknologi og om Avaldsnes og Haugalandets rolle i rikssamlingsprosessen. Les mer om dette og samarbeidsprosjektet Maktens Havn

Verdensarv?

Riksantikvaren kartlegger vikingtidens kulturminner for Norges tentative liste for verdensarv, Storhaug er på denne listen.
Skipsgravene er symboler på datidens rikdom og makt, på tro og samfunn. De monumentale gravhaugene har knyttet sammen historier fra mytologi og sagaer med stedene. 
Veien til verdensarvstatus er lang. Det er regjeringen som beslutter om vikingarven skal oppføres på tentativ liste, og starte en nominasjonsprosess for behandling i Unesco.

Viking for en dag

viking som skyter pil og bue på vikinggården - Klikk for stort bilde

Avaldsnes inviteres du til å bli med på en reise i tid! 
Møt vikinger til aktiviteter og omvisning på den rekonstruerte vikinggården. Her kan du prøve deg på vikingjaktrebus og bueskyting - og få oppleve vikingenes arbeid med flott tradisjonshåndverk. 
I juni kan du ta del i Vestlandets største Vikingfestival.

Hos Harald Hårfagre og Gyda på Nordvegen Historiesenter kan du kle deg som en viking og utforske «Mimes brønn»; kunnskapens kilde i norrøn mytologi. 

Jente med rustning og hjelm utkledd som viking med utstillingsdukker av Harald Hårfagre og Gyda - Klikk for stort bilde Camilla Vandvik

Dra i viking

Gamle fornsagaer og kvad og kongesagaene knytter spennende historier og navngitte personer til områder og kulturminner i distriktet vårt.

Dronefoto av Avaldsnes med Vikinggarden - Klikk for stort bilde Aerophoto Norge

Karmøy er en del av Destinasjon Haugesund & Haugalandet.  Like nord for Haugesund sentrum ligger Norges eneste riksmonument: Haraldshaugen. Det er her sagaen forteller at Harald Hårfagre er begravet. The Viking Planet er et moderne og digitalt vikingmuseum i hjertet av Haugesund. Her presenteres den rike vikinghistorien på en morsom og lærerik måte.

Dra i vikingenes fotspor langs Nordsjøvegen, en reiserute langs havet som leder deg til de vakreste perlene langs Sørvest-kysten av Norge.
Du kan reise gjennom Europa i vikingløypa Follow the Vikings - et nettverk av steder som formidler historien om vikingene og den kulturarven de har overlevert oss.