Kopervik

Kopervik er en levende liten småby, med flott havneområde for de sjøfarende, og lun gågate for de handlende.

Paviljong og trær i Kopervik park - Klikk for stort bilde


Her finner du en rekke småbutikker og kaféer, og mange aktiviteter fra kulturhus, bibliotek og kino til skateanlegg og svømmehall. 
Du kan boltre deg i en spennende skogsbane for Frisbeegolf (Liarlund) eller i Pumptrack-parken på Stangeland. 

Sandkassen bystrand med sauna, sjakkbord og tropestemning innbyr til en deilig pust i bakken ved havnebassenget.

 

Bybad med plen, platting, sand, sjakkbord og sauna med Kopervik Havn - Klikk for stort bilde Camilla Vandvik

Bronsealdergravhaugen på Eide og en hellegrav fra jernalderen på Varden tyder på at området har hatt fastboende i flere tusen år. I middelalderen skal Kong Sverre Sigurdson ha bygget en treborg på neset mellom Stangelandsvågen og Vågen. På Treborg finner man idag vel bevarte gamle trehus så vel som spennende nybygg.

Fontene med fiskere i Kopervik - Klikk for stort bilde

Som i Skudeneshavn og Åkrehamn var det silda som satte fart i Koperviks store vekst på 1800-tallet. I 1866 ble Kopervik ladested, og hadde på slutten av 1800-tallet utviklet seg til et betydelig handelssted. Det var sjøhusene, salteriene og senere hermetikkfabrikkene langs Stangelandsvågen og Vågen som var det største grunnlaget for byens fremvekst.

Kopervik var lossted på Karmøy. Losstasjonen var i en periode Skandinavias største, med 135 loser. I 1965 ble Kopervik en del av Karmøy kommune, og fikk etter hvert status som administrasjonssenter. I dag har Kopervik nærmere 11 500 innbyggere og er den største av de tre byene.

Eventyrjakten i Kopervik (PDF, 2 MB)

mor og barn på rebus Eventyrjakt - Klikk for stort bilde

Vil du vite mer om Koperviks historie og kulturminner du kan oppleve i byen? Prøv en runde med Eventyrjakten. Aktivitetsrebusen tar deg med til sentrale steder i byen, fra Strømsund bro til losstasjonen på Treborg. Kart og diplom kan hentes på rådhuset, biblioteket, Hillesland.