Skudeneshavn

Har du møtt Damå i Parken? Smakt slakter Snørtelands delikatesser, dusjet under Bade-Olenas bøtte, beundret kulturmiljøet fra sjøsiden?

Sommerkledde jenter ved trapp blant hvitmalte trehus og blomster i gamle Skudeneshavn - Klikk for stort bilde


Det er en spesielt god atmosfære i Skudeneshavn. Her kan du rusle og nyte roen i vakker arkitektur, smake nybakt på trivelige kafeer, oppleve sydende festivalliv, og utforske flott turterreng og badestrender. 

Ta turen innom den lokale slakteren, hopp i havet fra sjøbadet, gå på Eventyrjakt eller skattejakt; på antikkforretningene, og hos Basen og Saltråk finner du litt av hvert – og mer til!

 

Visste du at?

Nesten alle byens 125 hus og 100 sjøhus fra omkring 1850, står fremdeles. 

Den hvite empirebyen

På sørspissen av Karmøy ligger sjarmerende Skudeneshavn, kjent for sin seilskutehistorie tilbake til 1800-tallets sildefiske. 

Vaskehuset med norsk flagg nedover Søragadå i Skudeneshavn - Klikk for stort bilde

Byggeboomen i årene 1840-60 var påvirket av kulturelle impulser fra alle verdenshjørner takket være en stor seilskipsflåte. Særlig Empirestilen, inspirert av 1700-tallets Pompeii, dominerer bybildet. Det er spennende å se utsmykning fra antikkens steintempler gjenskapt på trehusene i gamlebyen. Det unike kulturmiljøet er nasjonalt fredet.

Ønsker du å få et innblikk i hvordan byen vokste frem så er Skudeneshavn museum rette stedet. Utforsk byens fortid med appen Tilbakeblikk eller i følge av skuespillere på teatral byvandring. Hos Skude Miniatyr kan du se trehusidyllen gjenskapt på mesterlig vis.

Havnebassenget med sjø, brygge, båt, trehvite hus i Skudeneshavn - Klikk for stort bilde

Aktive opplevelser

På det sommeråpne turistkontoret tilbys robåt og havneturer for å oppleve skjærgården, og sykkel utleie. Hos Saltråk føles det som sommer hele året, med varer i herlige pasteller og SUP brett til leie. 

Jente på SUPbrett under bro ved grått sjøhus og båt med blåse - Klikk for stort bilde Gabriella Hanna Burtan

Fra Torget kan du ta med de yngste og gå på jakt etter Damå i Parken med Eventyrjakt-rebus. Lekejungelen ved skolen er populær, is og bakverk hos de mange kafeene likeså. For en spennende utflukt anbefales tur til Syreneset Fort. Gode turmuligheter i skog og fjell bare 800meter nordover. Der er skatepark og golfbane ved ungdomsskolen.

I parken ønskes du velkommen av gallionsfiguren på Havnafjellet. Her kan du ta “Månesteinen” i nærmere øyesyn. Nyt skuet fra utsiktspunktene, eller ta med en potensiell kjæreste til “Ja/Nei benken". 

Badstua på Bade Olena i Skudeneshavn - Klikk for stort bilde

På Bade-Olena kan du hoppe fra brygga eller bare nyte utsikten! Med sauna ligger alt til rette for helårsbading.

Kom og se Skudeneshavns gullalder utfolde seg, mer enn 100 år senere! Hver lørdag i juli kan du følge skuespillere på en reise. Her blir du kjent med byens utvikling gjennom ulike blikk og ståsted. 

Kjekt å vite