Skjulte perler

Karmøy er rik på skatter. Noen perler er skjult, mer ukjent, lagt under bakken eller en del av naturens underverk. Klar for å utforske?

Utforsk holmer og skjær

Med båt eller kajakk kommer du tett på de skjulte perlene som ikke er tilgjengelige fra land, og får en unik opplevelse av det rike marine livet og kystlandskapet. 

Barn i båt på veg under broen på Feøy - Klikk for stort bilde

Besøk Feøy

Bilfrie Feøy byr på fredelige omgivelser og en autentisk opplevelse av øylivet. Et herlig sted for fotturer og avslapning.

Natt på et fyr?

Trehvite Høyevarde fyr - Klikk for stort bilde

Karmøy er hjem for flere fyr som har guidet sjøfarere i mange år. Hvert fyr har sin egen historie og karakter, fra majestetiske Geitungen på øyas sørlige spiss til den skjulte perlen Høyevarde, som ligger inne på Hydros industriområde. Fyrene er ikke bare nødvendige for navigasjon; de er historiske landemerker som byr på både fotomotiv og overnatting

På grottesafari

Skjult inne i Salamonshidleren finner du grotter å utforske med hodelykt. Ta avkjørsel mot Lindøy og første veg til venstre. Fra Fosen bygdehus går du over gjerdeklyver ved fotballbanen på traktorvei til Steinsvatnet (på høyre hånd, anleggsområde til venstre). Herfra følges sti mellom Øvre og Nedre Helgelandsvatnet. Når du har rundet vatnet kan du utforske sørenden av Salamonshidleren. 1,6 km i terreng. Se kart her.

Dueglåp

er et spennende naturfenomen. I området er det flere jettegryter og huler. Merket rundtur fra Langåker langs dyrka mark om Taravika. Benytt parkering ved Vestre Karmøyveg og gå Nordre Langåkerveg til merket sti

Historie under bakken

Dronefoto ovre Rehaugane på Torvastad der en ser omriss av gravhauger og Karmsundet - Klikk for stort bilde

Nordens pyramider

Seks store gravhauger i rekke på høydedraget Reheia blir regnet som noe av det fineste vi har fra norsk bronsealder. Fra den største gravhaugen, kalt ”Prinsehaug”, er det bevart noe så sjelden som en armring av gull. Området blir også kalt blodheia etter det store slaget mellom Håkon den gode og sønnene til Eirik Blodøks.

Spor etter Olav Den Hellige

Når pilegrimer var på vei langs leia til Hellige Olavs gravsted i Nidaros, var Olavskirken på Avaldsnes et naturlig stoppested. Mange dro også til Olavskilden, som det ble sagt kunne kurere øyesykdommer. Olavskilden på Torvastad går aldri tom for vann…

Under Karmsundbrua kan du se “De fem dårlige jomfruer,” som er bautasteiner over et stjerneformet gravanlegg fra ca år 300. Monumentet er knyttet til et lokalt sagn om Olav den hellige: Seilende opp Karmsundet på veg til kongsgården på Avaldsnes, stod fem unge jenter i strandkanten og bød seg frem. Kongen skal ha ropt tilbake at der kunne de stå i sin skamløshet – og jentene ble til stein. Her står de ennå og ser utover sundet mot Olavskirka på Avaldsnes… 

Kulturminner

Bekkefar og kvernhus på Melstokke - Klikk for stort bilde

Friluftsområdet bak skolen på Stokkastrand er vel verdt et besøk. Kjekt å leke her og fin steinstrand. Her finner du det idylliske kvernhuset i Melstokkebekken.  Det er kun tre stående kvernhus i Karmøy i dag, men rundt omkring i bekker er det mange ruiner. Bare i Melstokkebekken skal det ha stått hele syv kvernhus.

Skilt om Sørstokke gruver og barn som leker på rester etter kobberdriften - Klikk for stort bilde

Kort veg herfra, på Sørstokke, dreiv de ut kobber fra 1890-1914. Fremdeles står dampkjelen og en maskin på gruveområdet. Dette er et spennende stopp på veg opp til Søre Sålefjell. Grusveg så sti, ca 1,5 t/r.

Ser glipen inn i kommandobunkeren på Syreneset fort med et barn som kikker ut - Klikk for stort bilde

På Syreneset fort hadde okkupasjonsstyrkene utsikt og kontroll med all skipstrafikk. I dag fremstår HKB Syre som et av de mest imponerende anleggene på Haugalandet. Den enorme kommandobunkeren er et imponerende skue der den speider utover havet. Kontrasten mellom dette solide anlegget og den værbitte vestkysten mot storhavet gjør et besøk til en mektig opplevelse.
 

Sandve havn

Før havna ble bygget hendte det at båtene måtte dras 5km over land under uvær! I dag treffer du sikkert både fiskere og anden Dolly. Følg kyststien til Sandvesanden.