Det er en spesielt god atmosfære i Skudeneshavn. Her kan du rusle og nyte roen i vakker arkitektur, smake nybakt på trivelige kafeer, oppleve sydende festivalliv, og utforske flott turterreng og badestrender.
Ta turen innom den lokale slakteren, hopp i havet fra sjøbadet, gå på Eventyrjakt eller skattejakt; på antikkforretningene, og hos Basen og Saltråk finner du litt av hvert – og mer til!
Nesten alle byens 125 hus og 100 sjøhus fra omkring 1850, står fremdeles.
Den hvite empirebyen
På sørspissen av Karmøy ligger sjarmerende Skudeneshavn, kjent for sin seilskutehistorie tilbake til 1800-tallets sildefiske.
Byggeboomen i årene 1840-60 var påvirket av kulturelle impulser fra alle verdenshjørner takket være en stor seilskipsflåte. Særlig Empirestilen, inspirert av 1700-tallets Pompeii, dominerer bybildet. Det er spennende å se utsmykning fra antikkens steintempler gjenskapt på trehusene i gamlebyen. Det unike kulturmiljøet er nasjonalt fredet.
Ønsker du å få et innblikk i hvordan byen vokste frem så er Skudeneshavn museum rette stedet. Utforsk byens fortid med appen Tilbakeblikk eller i følge av skuespillere på teatral byvandring. Hos Skude Miniatyr kan du se trehusidyllen gjenskapt på mesterlig vis.
Aktive opplevelser
På det sommeråpne turistkontoret tilbys robåt og havneturer for å oppleve skjærgården, og sykkel utleie. Hos Saltråk føles det som sommer hele året, med varer i herlige pasteller og SUP brett til leie.
Gabriella Hanna Burtan
Fra Torget kan du ta med de yngste og gå på jakt etter Damå i Parken med Eventyrjakt-rebus. Lekejungelen ved skolen er populær, is og bakverk hos de mange kafeene likeså. For en spennende utflukt anbefales tur til Syreneset Fort. Gode turmuligheter i skog og fjell bare 800meter nordover. Der er skatepark og golfbane ved ungdomsskolen.
I parken ønskes du velkommen av gallionsfiguren på Havnafjellet. Her kan du ta “Månesteinen” i nærmere øyesyn. Nyt skuet fra utsiktspunktene, eller ta med en potensiell kjæreste til “Ja/Nei benken".
På Bade-Olena kan du hoppe fra brygga eller bare nyte utsikten! Med sauna ligger alt til rette for helårsbading.
Kom og se Skudeneshavns gullalder utfolde seg, mer enn 100 år senere! Hver lørdag i juli kan du følge skuespillere på en reise. Her blir du kjent med byens utvikling gjennom ulike blikk og ståsted.
Kjekt å vite
Steinen antas å ha kommet med isen og kan være så gammel som 800 millioner år! Du finner den hengende i et berg inne i parken.
Vinterstid på midten av 1800-tallet var mer enn 20.000 personer involvert i fisket, og på det meste hadde byen 77 skuter i utenriksfart. Mens kun over 1000 faste innbyggere er registrert. For å unngå epidemi opprettet distriktslege Jensen badehus for fiskere. I det gamle fjøset kan du nå hygge deg på Badehuset kulturkafe.
Gallionsfiguren som hilser deg velkommen til byparken forestilte den romerske gudinnen Concordia og prydet den 263 fot lange stålbarken av samme navn. Under 2.verdenskrig ble gallionsfiguren ramponert av tyskerne som brukte den til blink under skyteøvelse. «Damå i Parken» er en reproduksjon, mens originalen kan sees i bymuseets sjøhus.
Byens lokale slakter, Snørteland, er pølsemaker i tredje generasjon. Da han overtok familiebedriften var det tre slakterier i byen, nå er han nesten alene på Haugalandet. Her må du smake nystekte søte pannekaker med salt bacon. Nam!
På Dampskipskaien finner du i dag kafe og aktiviteter knyttet til husflid i den gamle Tåkelurfabrikken. O.C Hansen tok verdenspatent på tåkeluren i 1881. Båtene signaliserte vanligvis med flagg, men i dårlig vær og tåke måtte de benytte lydsignaler. Tåkeluren er også brukt til å varsle sandstormer og skogbranner.
Det er flere flotte sandstrender i nærheten: Bystranda 750m, Sandholmen 2,7km og Sandvesanden 4,9km.
I 1873 ble Olene Gitlesen ansatt som badekone ved det nyopprettede badehuset ved Parkfjellet i enden av Søragadå. Folkebadet ble eid av flere aksjonærer. I 1910 var hun fortsatt badekone – 80 år gammel. Sommeren 2021, 100 år etter at Bade-Olena døde, ble bybadet åpnet på Andersenbryggå, i hennes navn. Her på dagens Bade-Olena kan du dusje på samme vis med tønne på stativ.