Miljømerket Blått Flagg

Hurra! Åkrasanden og Sandvesanden innfrir miljøkrav og et stort team med hjerte for strendene trommer sammen til fest.

10års jubileum for miljøbevisst Karmøystrand

Svar fra Blått Flagg internasjonal jury er inne: Også dette året hever Karmøys spektakulære strender miljøstandarden med Blått Flagg-merket! 

Mange drager flyr i luften på Åkrasanden - Klikk for stort bilde

Karmøys langstrakte sandstrender innbyr til uforglemmelige naturopplevelser samtidig som de forplikter til bærekraftig forvaltning. Åkrasanden, som i år feirer sitt 10-årsjubileum som bærer av Rogalands første Blått Flagg, har bevart sin status siden 2015. For Sandvesanden er dette tredje gang stranden blir hedret.


Vi er stolte over at to av de få Blått Flagg-sertifiserte strendene i Norge er her på Karmøy, uttaler Camilla Vandvik, reiselivsrådgiver i kommunen. Disse strendene er populære destinasjoner og brukes til rekreasjon og aktiviteter året rundt; bading, spaserturer og vannsport som surfing og kiting. Arbeidet som kreves for å oppnå sertifiseringen forbedrer opplevelsen. Ett nytt tiltak på Sandvesanden er nye informasjonsskilt om fugl og flora, her får vi uvurderlig hjelp av lokale kjentmenn; Magnus Jonas Fjell og Hans Magnus Hillesland, forteller Vandvik. Skiltene skal avdukes på Blått Flagg markeringen.

Mange mennesker og bannere møtt opp til Blått Flagg strandfest Åkrasanden - Klikk for stort bilde

Feiring med strandfest

Planlegging av årets Blått Flagg sesongåpning er godt i gang: På Skaarnesheimen samlet de mange bidragsyterne seg til «kick off» allerede i februar, etter positive signaler fra FEE Norge på årets søknad. 

Mobilitetsmatte og fargede banner med masse folk til strandfest - Klikk for stort bilde

At vi har to strender med miljømerket er noe som må feires, forteller Vandvik. Det er et fantastisk team som trommer sammen til strandfest. 14 ulike organisasjoner og foreninger pluss frivillige som vil løfte frem naturkvaliteter og aktivitetsmulighetene vi kan boltre oss i - så noter datoen 2.juni! Haugaland Brass vil sørge for ekstra festivitas-stemning dette året.

Kl.12 på Åkrasanden inviteres du til kjekke familieaktiviteter i og rundt speiderhuset; Drageverksted med Røde Kors frivillige, Ludvig Egge, Hans Georg Aase, båtbygging med Barnas Turlag, kafé og bålkos med Åkra Blå Kors, padling med utstyr fra Frilager, sjongleringsverksted med Flaks og Åkrehamn vekst legger til rette for sandslott-konkurranse. Premiering kl. 14 av selveste Turbo og ordfører!

Kl.15 fortsetter festen på Sandvesanden. Bli med på buldring med Karmøy klatrelag, sjongleringsverksted med Flaks, padling med Skudeneshavn kajakk-klubb, SUP med Saltråk og annet utstyr hos Frilager. Nyt deilig mat i strandkaféen til Raw Ocean Lodge med kul stemning av DJ Berit- og utfordre venner og familie til sandvolley! Blomstervandring med Hans Magnus Hillesland.
 

Internasjonalt kvalitetsstempel

Blått Flagg er et anerkjent merke for de beste strendene i verden. Programmet drives av Foundation for Environmental Education (FEE), og søkerne må oppfylle strenge kriterier. At en strand tildeles Blått Flagg betyr at gjestene kan være trygge på at vannkvalitet og sikkerhet ivaretas. Det signaliserer også at kommunen tar ansvar for miljøet rundt de aktuelle strendene. Dette viktige arbeidet ledes av Friluftsrådet Vest.

Blått Flagg er et verdifullt verktøy i arbeidet med bærekraftig forvaltning. Det gir mulighet for miljølæringstiltak, aktiviteter og interessante tematiske turer på Karmøystrendene, avslutter Solveig Myge, daglig leder i Friluftsrådet Vest. Karl Johan Gundersen holder sin populære floravandring langs Åkrasanden den 12.juni kl 18:00. Det er Åkrehamn Vekst som initierer vandringer her hver sesong. På Sandvedagen 24 august får dere en ny anledning til å gå blomstervandring med Hans Magnus Hillesland mellom Sandvesanden og Sandve havn.