Meny +

Visnes

Vigsnes kobberverk var i sin tid det største og mest moderne i Nord-Europa. Gruven var i drift i to perioder mellom 1865–1972 og det ble utvunnet 4.2 mill. tonn rågodskobber, sink og svovel. I 1882 heter det at Vigsnes var «Norges største arbeidsplass», med nærmere 1000 arbeidere på det meste. På noen få år ble bygda omdannet til en hektisk gruveby, med nær 3000 mennesker, skole, sykehus, meieri og butikker.

Verket ble bl.a. drevet av den franske ingeniøren Charles Defrance. Han var natur- og friluftsinteressert og fikk anlagt et større parkanlegg og ridestier. Ridestiene som ble laget for funksjonærene, er i dag et populært turområde. Kobber fra Visnes ble benyttet i byggingen av den berømte Frihetsstatuen i New York. Visnes er også et av mange steder langs kysten der tyskerne hadde poster og kanonstillinger under 2. verdenskrig. Sporene er her ennå.

I Visnes Gruveområde tilbys guidede turer samt kulturhistoriske arrangement som rallarlunsj med 1800-talls husmannskost. Og kanskje finner du en klump kobberkis i kobbervasken!

Vigsnes Grubemuseum er åpent i sommersesongen, ellers etter avtale.
T: 52 81 24 00, www.vikinggarden.no