Meny +

  • Syreneset fort

Syreneset Fort

Tysk fort fra 2.Verdenskrig på Sør-Karmøy. Her hadde okkupasjonsstyrkene utsikt og kontroll med all skipstrafikk. I dag fremstår HKB Syre som et av de mest imponerende anleggene på Haugalandet. Den enorme kommandobunkeren er et imponerende skue der den speider utover havet. Kontrasten mellom dette solide anlegget og den værbitte vestkysten med storhavet like utenfor gjør et besøk på Syre til en opplevelse.

Syreneset fort var operativt fra mars 1943 og var utstyrt med fem 12,2cm kanoner. Kanonene hadde en skuddvidde på 21.000 meter. Under dette fortet lå også kommandoen over to Tårnkanoner som dekket innløpet til Skudeneshavn. Mannskapsbunkere av type R 655 finnes for Norges del kun på Syre og er ikke bygget andre steder i landet. Fortet er godt kamuflert i terrenget.

I dag er det mulig å gå inn i selve Kommandobunkeren, og fra utkikkpostens 13 cm høye åpning langs hele ytterveggen, har man panoramautsikt fra Haugesund til Stavanger. Her er mye å klatre på og krype inn i. Det er mørkt i bunkerne, så ta gjerne med lommelykt.

Tilbakeblikk

Med appen Tilbakeblikk kan du dra på oppdagelsesferd og se scener utspille seg i kulturlandskapet. Her møter du skikkelser og scener som gir et innblikk i epoker, historiske begivenheter og myters opprinnelse. I filmen her på Syreneset fort får du en opplevelse av siviles møte med okkupasjonsmakten.

Les mer om anlegget her.

Tilkomst: Riksveg 47 til Syre, Røyrvikvegen. Parkering ved den røde løa. Ca 30 min t/r, merket turveg.
Det er flott å stå på svaberget nede ved sjøen og fiske.