Meny +

 • Den sjarmerende seilskutebyen Skudeneshavn.
 • «Damå i Parken» – Gallionsfiguren som pryder inngangen til parken er blitt selve symbolet på Skudeneshavn.
 • Gjestehavnen midt i sentrum er meget populær. Det er kort avstand til de mange små, hyggelige butikkene og for barna er en tur i fritidsparken ved Skudeneshavn skole en opplevelse.
 • Gamle Skudeneshavn er en av de best bevarte småbyene vi har i Norge.
 • Velkommen til byvandring med teatervri
 • Slappe av i solveggen? Nyt stillheten og svake måkeskrik i det fjerne på en av Skudeneshavns mange bryggekanter ...
 • Rusle rundt i Søragadå ...
 • Galleri Gudrid i Søragadå
 • Galleri Centauri
 • Studio 21
 • Blondefabrikken huser spennende utstillinger og workshops
 • Idylliske små perler rundt Skudeneshavn ...

Skudeneshavn

Ytterst på sørspissen av Karmøy, med fyrlyktene ut mot Skudefjorden og Nordsjøen, ligger den sjarmerende seilskutebyen Skudeneshavn. Historien går tilbake til tidlig på 1800-tallet da sildefisket skapte hektisk virksomhet i byen og det vi i dag kaller Gamlebyen vokste frem.
Det er en spesielt god atmosfære i Skudeneshavn. Her kan du rusle og nyte roen i vakker arkitektur, smake nystekte vafler og kaffe på trivelige kafeer, besøke spennende gallerier, oppleve sydende festivalliv, og utforske flott turterreng, badestrender og skjærgård.

Den hvite empirebyen

Bymiljøet og bebyggelsen i Skudeneshavn er særpreget og unik i nasjonal sammenheng- derfor er den også på Riksantikvarens eksklusive liste over fredete kulturmiljøer. Gamle Skudeneshavn er et av Norges best bevarte kystbymiljø.

Den store byggeperioden var i årene 1840 til 1860, og de fleste husene er oppført av håndverkere fra Rogaland og Agder. På grunn av sin store seilskipsflåte fikk byen kulturelle impulser fra mange verdenshjørner. Bybildet ble preget av motene i Europa, særlig Empirestilen med sitt utgangspunkt i 1700-tallets utgravninger i Pompeii. Gamle Skudeneshavn blir ofte kalt “den hvite empirebyen”. Det er spennende å se at utsmykning fra antikkens steintempler gjenskapes her på de små trehusene.

Museet i Mælandsgården består av en imponerende mengde gjenstander som gjenspeiler byens historie.

Byvandring

Appen “Tilbakeblikk” tar deg med på en historisk vandring med teatervri. Gjennom 11 gps-baserte filmer møter du skikkelser fra storhetstiden som viser deg gamlebyen slik de kjenner den. Bli med på en tidsreise!

Grupper som ønsker byvandring i Gamle Skudeneshavn bes ta kontakt på t: 99 24 11 30 eller epost: turist@karmoy.kommune.no.
På det sommeråpne turistkontoret på Torget tilbys også gratis robåt for å oppleve skjærgården og sykler til leie.

Hver søndag i juli kan du følge skuespillere som rollefigurer på en spennende reise i byens historie. Oppmøte: Turistkontoret på Torget kl.13.00. 100 NOK. Gratis for barn under 12 år. Velkommen til en spesiell byvandring!

Byparken

På toppen av Søragadå ønskes du velkommen inn i Parken av den flotte gallionsfiguren “Damå i Parken”. Parken ble til på 1900 tallet som en naturpark for byens forskjønnelse og er idag en idyllisk oase flittig benyttet av både innbyggere og besøkende. Her kan du ta “Månesteinen” i nærmere øyesyn. Steinen antas å ha kommet med isen og kan være så gammel som 800 millioner år! Ta turen opp til utstiktspunktene for å nyte skuet, eller ta med en potensiell kjæreste til “Ja/Nei” benken.

Vil du rusle rundt på egenhånd, ta gjerne med deg dette kulturhistoriske kartet.

Og har du barn med deg, kan dere gå på Eventyrjakt med denne rebusen.