Meny +

  • Fisherman´s memorial
  • Syreneset fort
  • De fem dårlige jomfruer
  • Rehaugane
  • I idylliske Beiningen ligger Skude fyr
  • Olavskirken og Jomfru Marias synål
  • Gamle Skudeneshavn
  • Trivarli
  • Velkommen til en byvandring med teatervri
  • Visnesområdet
  • Glasskunst TID på Åkrasanden
  • Mannskapet drikker av kjelda etter at Olav slo i steinen. Ill: Svein Johannsen

Severdigheter

Her er mye å oppleve! Karmøy har en usedvanlig rik kulturarv og variert natur. Noen tips følger:

Sightseeing

Med appen Tilbakeblikk opplever du Karmøys rike kulturarv. Her møter du skikkelser og scener som gir et innblikk i epoker, historiske begivenheter og myters opprinnelse. Tilbakeblikk inneholder en spennende byvandring i Gamle Skudeneshavn, filmer med scener fra Åkrasanden, Ferkingstad, Visnes og Syreneset fort, og en visualisering av Kongsgården på Avaldsnes.

I Skudeneshavn tilbys også andre former for byvandring:
Hver søndag i juli kan du følge rollefigurer på en spennende teatervandring. Oppmøte: turistkontoret på Torget kl. 13.00. 100/50 NOK.

Grupper som ønsker byvandring i Gamle Skudeneshavn tar kontakt med turistkontoret på Torget, t: 910 07 855 eller epost: skudeneshavn.museum@gmail.com

Vår rike kulturarv danner grunnlaget for spennende arrangement på Avaldsnes. Grupper tilbys historiske vikinggilder, spennende historiefortellinger og intime konserter i Olavskirken. T: +47 52 81 24 00, www.opplevavaldsnes.no

Naturopplevelser på Karmøy:
Få nærkontakt med elementene, enten det er godt eller dårlig vær! Grupper som ønsker en annerledes opplevelse kan ta kontakt med ønsker for tilbud, kajakk, SUP, surf mm. Kontakt Oppkoma eller Skaarnesheimen på facebook.

Naturfenomenet Dueglåp er en flott attraksjon og yndet fotomotiv. Hule med tøffe steinformasjoner og jettegryter. Fra Langåker kan du ta en fin merket rundtur via Taravika. Vennligst benytt parkering ved Vestre Karmøyveg (Kiwi, Betania, Ferkingstad skole, – utenom åpningstid) for så å gå inn Nordre Langåkerveg. 10min, så merket sti 0,5km.

Opplev Karmøy og Haugalandet med våre lokale guidefirma. Viking adventure tilbyr guidede opplevelsesrike bussturer til Karmøy; www.govikingadventure.com. Fisketur, byvandring i Gamle Skudeneshavn, lokal mat, spennende historier og bortgjemte naturperler med Fiordos Noruega, www.fiordosnoruega.com.

Kulturminner:

Visnes gruveområde

Visste du at kopperet til Frihetsgudinnen i New York kom fra Karmøy? På Visnes gruvemuseum finner du historien om det særegne gruvesamfunnet som på 1800-tallet hadde 3000 innbyggere! Ta en spasertur i direktør Charles de France`s herskapshage – Fransahagen – og se restene av smeltehytta ytterst ved sjøen og direktørens ridestier.

Syreneset Fort, Syre

Et av krigens forsvarsverk på Sør-Karmøy. Her hadde okkupasjonsstyrkene utsikt og kontroll med all skipstrafikk. Fortet var operativt fra 1943 og var utstyrt med fem 12,2 cm kanoner.

Rehaugane, Bø

Seks store bronsealdergravhauger i rekke på høydedraget Reheia. De kalles nordens pyramider og blir regnet som noen av de fineste vi har fra norsk bronsealder. Fra den største gravhaugen, kalt ”Prinsehaug”, er det bevart noe så sjelden som en armring av gull fra bronsealderen. Området blir også kalt ”blodheia” etter det store slaget mellom Håkon den gode og sønnene til Eirik Blodøks.

Fishermen´s memorial, Ferkingstad

Et minnesmerke reist for å minnes Karmøyfiskere som er kommet bort ved ulykker på havet i amerikanske farvann. Herfra går en merket kultur- og natursti til Åkrehamn.

Vikinggarden på Avaldsnes

Gå i fotsporene til de gamle kongene gjennom det historiske landskapet på Avaldsnes. Ute på Bukkøy finnes flere rekonstruerte bygninger fra vikingtiden. I sommersesongen er langhuset, gropehusene og rundhuset åpent, og du kan se hvordan vikingene levde og bodde. Møt vikinger til aktiviteter og omvisning. T: 52 81 24 00, www.opplevavaldsnes.no

Nordvegen Historiesenter

Ligger i et viktig nasjonalhistorisk område. Av hensyn til Olavskirken og det historiske kulturlandskapet er mesteparten av bygget lagt under bakken. Bare inngangspartiet og fasaden mot Karmsundet er synlig. Senteret presenterer 1800 mmed spennende vikinghistorie. T: 52 81 24 00, www.opplevavaldsnes.no

Olavskirken på Avaldsnes

Olavskirken ble påbegynt av Håkon Håkonsen rundt 1250. Kirken er et mektig minnesmerke over tidligere storhetstider, og er en av de fire kongelige kollegiatkirkene som fremdeles står. Omvisning i kirken og området rundt om sommeren. T: 52 81 24 00, www.olavskirken.no

Jomfru Marias synål, Avaldsnes

Bautastein som står ved Olavskirkens nordlige vegg. Det er antatt at den var del av et hedensk kultsted. Bautaen er 7,2 m høy og er en av Norges høyeste. Den har antakelig vært endel høyere. Prester har i alle tider hogget biter av toppen, – sagnet sier nemlig at dommedag inntreffer når toppen av «synålen» treffer kirkeveggen. Avstanden mellom steinen og kirken er i dag 9,2 cm…

Olavskjelda, Torvastad

Langs pilegrimsleiene i Norge finnes flere Olavskilder. I disse kildene sies det at vannet skal ha en helbredende virkning. Når pilegrimer var på vei langs leia til Hellige Olavs gravsted i Nidaros, var Olavskirken på Avaldsnes et naturlig stoppested. Mange dro også til Olavskjelda, som det ble sagt kunne kurere øyesykdommer. Olavskjelda går aldri tom for vann.

Gamle Skudeneshavn

Skudeneshavn er  en ekte og levende seilskuteby fra 1800-tallet. Ta turen gjennom Søragadå. Her kan du oppleve empirestilen og nyte den sjarmerende bebyggelsen. Gamle Skudeneshavn er en av de best bevarte småbyene vi har i Norge.

Geitungen Fyr

Geitungen – en naturopplevelse i Skudeneshavns ytre havnebasseng – lengst ut mot hav og brenning. Neste nabo vestover er Storbritannia.

Vikeholmen Fyr

Kom og opplev sjøens krefter hele året! Selv om Vikeholmen ligger så å si midt i havna i Skudeneshavn, får man etter få meters gange en følelse av å være langt ute i skjærgården. Svaberg og lune bukter preger landskapet. Samtidig er det tufter etter tidligere bolighus, og i perioder har det bodd mer enn 30 mennesker på øya. Ved fyret passerer båtene like utenfor stuevinduet.

De fem dårlige jomfruer, Norheim

Fem bautasteiner som står under Karmsundbrua. Det er et stjerneformet gravanlegg fra ca år 300 e.Kr. Inne i steinsettingen ble det funnet et bronsekar med brente menneskebein og bjørneklør. Steinene kan opprinnelig ha fungert som et kalendersystem.