Meny +

  • Olavskirken, som ble reist av Håkon Håkonsen i ca. 1250, er et mektig minnesmerke over tidligere storhetstider
  • Vikinggården på Bukkøy
  • Olavskirken, som ble reist av Håkon Håkonsen i ca. 1250, er et mektig minnesmerke over tidligere storhetstider
  • Nordvegen Historiesenter ligger i et historisk område med utsikt til «Nordvegen», leia som gav Norge navn.
  • Jomfru Marias synål – sagnet forteller at dommedag inntreffer når toppen av «synålen» treffer kirkeveggen. Avaldsnesprestene, i skjul av nattemørket, hugget biter av toppen og reddet slik verden fra undergang. Avstanden mellom bautaen og kirken er i dag 9,2 cm.
  • På Nordvegen Historiesenter kan du møte rikssamleren Harald Hårfagre som gjorde Avaldsnes til Norges eldste kongesete. Harald er veiviseren gjennom en 3500 år lang historie om Avaldsnes som møtestedet mellom Norge og Europa. Han forteller om sitt kongesete og lar deg møte noen av de fyrstene som satt på Avaldsnes og kontrollerte skipstrafikken langs norskekysten.
  • Vikingene var dyktige sjøfolk.
  • Vikinggarden på Bukkøy – inne i langhuset
  • Navnet vikinger ble brukt om folk fra Skandinavia som dro ut til andre land for å handle, plyndre og krige.
  • Er det en vikingsau? Fra Olavskirken og ut mot Bukkøy og Vikinggarden finnes et fantastisk flott kulturlandskap, der «vikingsauen» beiter. Den er vennlig og hilser gjerne på folk som vandrer forbi.

Avaldsnes – Norges eldste kongesete

Vår rike kulturarv danner grunnlaget for spennende arrangement på Avaldsnes.
Her la Harald Hårfagre en av kongsgårdene sine. Det historiske landskapet forteller om de første norske kongene og legendariske skikkelser som er omtalt i myter og kvad. Fyrstene som kontrollerte den gamle «Nordvegen» har etterlatt seg mektige spor: Ruvende gravhauger, høye bautasteiner og rike funn. Her kan du besøke et innholdsrikt historiesenter, middelalderkirken, ruinen av et kongsgårdanlegg og en rekonstruert vikinggård!

Olavskirken

Den flotte middelalderkirken ble bygget av kong Håkon Håkonsen rundt 1250 som en del av kongsgårdanlegget. Håkon Håkonsen viet kirken til Olav Den Hellige, og Avaldsnes ble dermed et viktig stoppested for pilgrimer som skulle til Nidaros. Her er det regionale senteret for Kystpilegrimsleia. Du kan gå pilegrimsti fra Olavskirken til Bukkøy, og om sommeren møter du pilegrim Siv – i det Herrens år 1308 – til en vandring med historier om hellige Olav og andre hendelser på Ogvaldsnes!

Nordvegen Historiesenter

Av hensyn til kulturminnene og det historiske landskapet er det meste av bygget lagt under bakken. Inngangspartiet symboliserer “Mimes kilde” som er kunnskapens brønn i norrøn mytologi. Her møter du rikssamleren Harald Hårfagre som veiviser gjennom en 3500 år lang historie om Avaldsnes som møtestedet mellom Norge og Europa.

Spennende oppgaver for familien finner du med bruk av aktivitetsopplegget «Viking for en dag» og «Arkeolog for en dag». Kle deg ut og opplev hvordan livet var i vikingtiden, og delta i arkeologiske aktiviteter. Eller prøv deg på rebusen Vikingjakten! Rett ved senteret kan du utfolde deg på Leikvoll.

Vikinggården

Spennende vikinghistorie opplever du på vikinggården, på en skogkledd øy med rekonstruerte hus og naust. På vikinggården lærer du hvordan forfedrene våre bygde og hvordan vikingene levde. Om sommeren vil du møte vikingkrigere og husfruer og du kan delta i utfordrende aktiviteter.

Vestlandets største Vikingfestival blir avholdt årlig, torsdag til søndag første hele uken i juni.

Middelalderkongsgård

Sensasjonelt funn av ruiner etter et kongsgårdanlegg fra middelalderen kan nå sees i landskapet!
Med appen Tilbakeblikk kan du se middelalderruinen rekonstruert og forestående første vikingferd på vikinggården. Velkommen til en digital tidsreise!

For åpningstider og mer informasjon se: www.opplevavaldsnes.no