Meny +

  • Olavskirken, som ble reist av Håkon Håkonsen i ca. 1250, er et mektig minnesmerke over tidligere storhetstider
  • Vikinggården på Bukkøy
  • Olavskirken, som ble reist av Håkon Håkonsen i ca. 1250, er et mektig minnesmerke over tidligere storhetstider
  • Nordvegen Historiesenter ligger i et historisk område med utsikt til «Nordvegen», leia som gav Norge navn.
  • Jomfru Marias synål – sagnet forteller at dommedag inntreffer når toppen av «synålen» treffer kirkeveggen. Avaldsnesprestene, i skjul av nattemørket, hugget biter av toppen og reddet slik verden fra undergang. Avstanden mellom bautaen og kirken er i dag 9,2 cm.
  • På Nordvegen Historiesenter kan du møte rikssamleren Harald Hårfagre som gjorde Avaldsnes til Norges eldste kongesete. Harald er veiviseren gjennom en 3500 år lang historie om Avaldsnes som møtestedet mellom Norge og Europa. Han forteller om sitt kongesete og lar deg møte noen av de fyrstene som satt på Avaldsnes og kontrollerte skipstrafikken langs norskekysten.
  • Vikingene var dyktige sjøfolk.
  • Vikinggarden på Bukkøy – inne i langhuset
  • Navnet vikinger ble brukt om folk fra Skandinavia som dro ut til andre land for å handle, plyndre og krige.
  • Er det en vikingsau? Fra Olavskirken og ut mot Bukkøy og Vikinggarden finnes et fantastisk flott kulturlandskap, der «vikingsauen» beiter. Den er vennlig og hilser gjerne på folk som vandrer forbi.

Avaldsnes – Norges eldste kongesete

Her la Harald Hårfagre en av kongsgårdene sine. Det historiske landskapet forteller om de første norske kongene og legendariske skikkelser som er omtalt i myter og kvad. Fyrstene som kontrollerte den gamle «Nordvegen», har etterlatt seg mektige spor: Ruvende gravhauger, høye bautasteiner og rike funn. Ved middelalderkirken er det et historiesenter og østenfor kirken er det en rekonstruert vikinggård som du kan besøke om sommeren.

Olavskirken

Kirken står i dag som det tydeligste kulturminnet på Avaldsnes. Middelalderkirken ble bygget av kong Håkon Håkonsen rundt 1250 som en del av kongsgårdanlegget. Tidlig på 1300-tallet gjorde Håkon Magnusson Olavskirken til kongelig kollegiatkirke sammen med tre andre kirker i Norge. Håkon Håkonsen viet kirken til Olav Den Hellige, og kirken på Avaldsnes ble et viktig stoppested for pilgrimer som skulle til Nidaros. Avaldsnes er et regionalt pilegrimssenter for Kystpilegrimsleia. Brosjyre for pilegrimsvandring fra Bukkøy til Olavskirken finner du her.
Last ned appen Fotspor (kode BQPJN) for en pilegrimstur du kan gå, kjøre, sykle – eller kanskje sette båten på sjøen?

Nordvegen Historiesenter

Nordvegen Historiesenter ligger i et viktig nasjonalhistorisk område. Av hensyn til Olavskirken, kulturminnene og det historiske landskapet, er det meste av bygget lagt under bakken. Bare fasaden mot Karmsundet og inngangspartiet er synlig. Her møter vi rikssamleren Harald Hårfagre som gjorde Avaldsnes til Norges eldste kongesete. Harald blir vår veiviser gjennom en 3500 år lang historie om Avaldsnes som møtestedet mellom Norge og Europa. Harald forteller om sitt kongesete og lar deg møte noen av de fyrstene som satt på Avaldsnes og kontrollerte skipstrafikken langs norskekysten.

Spennende oppgaver for familien finner du med bruk av aktivitetsopplegget «Viking for en dag» og «Arkeolog for en dag». Kle deg ut som viking og opplev hvordan livet var i vikingtiden, og kle deg ut og delta i aktiviteter som viser hvordan arkeologer arbeider. Eller prøv deg på rebusen Vikingjakten!

Åpningstider

30.april – 16. august:
man til fred 10-16, lørd 11-16 og sønd 12-17.
Fra 17. august – 29.april:
Søndager 12:00 – 17:00 og onsdager 10:00 – 16:00
bill: 130/110/70 kr

Vikinggården

Gården ligger på en liten skogkledd øy nedenfor middelalderkirken. Gårdsanlegget består av flere rekonstruerte hus; langhus, gropehus, rundhus og et stort naust. På vikinggården lærer du hvordan forfedrene våre bygde hus og hvordan vikingene levde. Om sommeren vil du møte vikingkrigere og husfruer og du kan delta i utfordrende vikingaktiviteter.
Vikingfestivalen blir avholdt her årlig, torsdag til søndag første hele uken i juni.

Åpningstider

19. juni til 13. august: alle dager 12.00 til 16.30. En viking tar deg med på en reise tilbake i tid hver dag kl. 13:00, 14:00 og 15:30. Bill: 180/60. Kjøp av billetter til Vikinggården gjelder også for inngang til Nordvegen Historiesenter.

Arrangement

Vår rike kulturarv danner grunnlaget for spennende arrangement på Avaldsnes. Grupper tilbys historiske vikinggilder, spennende historiefortellinger og intime konserter i Olavskirken.

Middelalderdag avholdes årlig i begynnelsen av september: Sommeren 2017 gravde Kongsgårdprosjektet fram ruinen etter kongsgården som stod på Avaldsnes i høymiddelalderen. Dermed er det duket for middelalderfestival! Her blir det god stemning med middelaldertoner, gjøglere, middelaldersmaker, kafé og omvisning på kongsgårdområdet.
kl.12-17. Voksne: 130 kr,  Barn: 60 kr, under 4 år: gratis.

Kongsgårdprosjektet

Kongsgårdprosjektet er et forskningsprosjekt som fokuserer på den tiden Avaldsnes var kongesete, påbegynt i 2009. Utgravingene har gitt mange spennende funn fra ulike tidsepoker. Det mest sensasjonelle funnet er ruiner av en kongshall i stein fra middelalderen. Den restaurerte middelalderruinen vil sammen med Olavskirken bli sentrale element i middelalderparken som skal etableres på det sentrale kirkeplatået på Avaldsnes.

Se middelalderruinen rekonstruert ved å laste ned appen Tilbakeblikk!

For mer informasjon se: www.opplevavaldsnes.no. T: +47 52 81 24 00. post@opplevavaldsnes.no