Meny +

Visnes Gruveområde

Tenk at kopperet fra Visnesgruvene har formet selve symbolet på USA: Frihetsstatuen!
Visnes kobberverk var i sin tid det største og mest moderne i Nord-Europa. Gruven var i drift i to perioder mellom 1865–1972 og det ble utvunnet 4.2 mill. tonn rågodskobber, sink og svovel.

 

Utforsk gruveområdet

Ta en spasertur i friluftsområdet og følg kulturstien til ridestiene, lysthuset og ruinene av smeltehytta ytterst ved sjøen. Aktiv moro på gruvelekeplassen og i zipline, med rebusen Eventyrjakten og appen Tilbakeblikk blir du enda bedre kjent med den spennende gruvehistorien!

Med appen Tilbakeblikk kan du dra på oppdagelsesferd og se scener fra gruvedriftstiden utspille seg i kulturlandskapet. Bli med på champagnemottakelse i paviljongen og hør Visnesslusken sin beretning fra den mørke gruva.

Mer om den spennende gruvehistorien kan oppleves på Visnes Gruvemuseum.

Visste du at…

  • Visnes kobberverk var tidlig ute med flere tekniske nyvinninger: Trykkluftbor ble tatt i bruk her for første gang i Norge. Visnes var av de første med telefon og elektrisk lys.
  • Visnes var «Norges største arbeidsplass», med nærmere 1000 arbeidere i 1882. På noen få år ble jordbruksbygda omdannet til en hektisk gruveby, med nær 3000 mennesker, skole, sykehus, meieri og butikker.
  • Ridestier ble anlagt for at funksjonærenes fruer skulle finne seg bedre til rette i Visnes. Arbeiderne hadde ikke adgang til Fransehagen. I dag besøkes parken flittig med gode turstier også for rullende.
  • Kobber fra Visnes ble benyttet i byggingen av den berømte Frihetsstatuen i New York. Derav står en liten Frihetsstatue som minnesmerke også her på Visnes. – Perfekt for selfies!
  • Visnes er også et av mange steder langs kysten der tyskerne hadde poster og kanonstillinger under 2. verdenskrig. Sporene er her ennå.

 

Velkommen til kulturhistorisk vandring i Visnes gruveområde