Meny +

Ferkingstad

Ferkingstad havn er et spennende kystkulturmiljø. Herfra kan du besøke den flotte Stavasanden og oppleve spennende historiske spor langs en merket kultur- og natursti som går fra Ferkingstad til Åkrehamn.

Spor etter sjøkongen Ferking

Sagnet forteller at kong Ferking bodde på Ferkingstad på 600-tallet. Kong Ferking var en mektig sjøkonge som ofte dro i viking og førte rike skatter med seg hjem. Gjevest av skattene var dronningperlene, som dronninga bar under de store festene i kongsborgen. Gildesalene var så store at 5-600 mann kunne danse der inne til ære for gullkalven, som var kong Ferkings guddom. Det sies at kong Ferking gravde ned gullkalven, slik at ingen skulle finne den…
Her i området finner du både spor etter båtnaustene på Hop og slaget på Stavasletta. De to bautasteinene «Skjoldmøyene» stammer fra sagnet om det siste slaget mellom sjøkongene Augvald og Ferking. De to kongene kjempet flere slag mot hverandre om herredømmet over Karmøy. Last ned appen Tilbakeblikk og se et møte med sagnet om Skjoldmøyene i landskapet!

Fishermen´s memorial

er et minnesmerke som består av et korsmonument og et flott klokketårn reist for å minnes Karmøyfiskere som er forulykket på havet i amerikanske farvann. Få steder i Norge har hatt så mange pendlere til Amerika som området rundt Ferkingstad og Vest-Karmøy. Minnesmerket er plassert fem minutters gange fra parkeringsplassen ved moloen i Ferkingstad havn.

Naturfenomenet Dueglåp

er en flott attraksjon og yndet fotomotiv. Her i området kan du utforske huler med tøffe steinformasjoner og jettegryter. Fra Langåker kan du ta en fin merket rundtur via Taravika. Vennligst benytt parkering ved Vestre Karmøyveg (Kiwi, Betania, Ferkingstad skole, – utenom åpnings/møte/skoletid) for så å gå inn Nordre Langåkerveg. 10min, så merket sti 0,5km.