Meny +

 • Feøy kanal
 • Lindøy
 • Spannavarden
 • Pakk nistepakken og ta sykkelen fatt. Det finnes forskjellige alternativer til sykkelruter, som har variert lengde og tid.
 • Sålefjell
 • Sør i Karmøyheiene, Røyningsbu

Naturopplevelser

Karmøynaturen er innbydende og mangfoldig med et utall av muligheter for friluftsliv, naturopplevelser og avkobling. Hva med å pakke ryggsekken med noe godt og ta turen på en av de mange stiene som snor seg gjennom landskapet, eller bestige topper som lar deg skue ut over store deler av Haugalandet?

 • Åkrasanden/Ferkingstad. Mellom det gamle Åkratunet og nausttuftene på Hop ligger kulturminner som perler på snor. Det finnes et yrende fugleliv og en mengde planter og vekster langs de lysende, hvite sandstrendene på Karmøys vestside. Her er spor tilbake til vikingtiden, med steinstøtter som symboliserer Kong Augvalds døtre, “Skjoldmøyane”, og nausttufter etter sjøkongen Ferking. På Rabinowitzplassen kan du leke med virkeligheten ved å se gjennom glasskunstverket «Tid».
 • Naturfenomenet Dueglåp er en flott attraksjon og yndet fotomotiv. Hule med tøffe steinformasjoner og jettegryter. Fra Langåker kan du ta en fin merket rundtur via Taravika. Vennligst benytt parkering ved Vestre Karmøyveg (Kiwi, Betania, Ferkingstad skole, – utenom åpningstid) for så å gå inn Nordre Langåkerveg. 10min, så merket sti 0,5km.
 • Ridestien på Visnes. Turområde ved det spennende Visnes gruveområde med gode spaserstier.
 • Bukkøy, Avaldsnes. Naturområde med stier rundt Vikinggården. Sti fra Olavskirken på Avaldsnes. Kirken fra 1250 var et viktig stopp på pilegrimsleden til Nidaros.
 • Sør-Karmøy. På Sør-Karmøy fører de fleste stier til Røyningsbu. Hytta holder åpent kl. 11-14 søndager og helligdager unntatt 1 og 17. mai og da er det mulig å få seg en kaffiskvett og noe å bite i. Røyningsbu har også plass til overnattingsgjester og kan ta imot grupper inntil 20 personer. Kart over merkede stier fåes kjøpt på turistinformasjonene.
 • Karmøymarsjen. En tur over Karmøy’s tak! Underveis opplever du variasjonene i Karmøynaturen, fra lune skoger til åpne lyngheier. Søre Sålefjell er ikke særlig ruvende i terrenget med sine 132m, men utsikten som gir deg oversikt over det meste av Haugalandet er topp. Merket K fra Karmøyhallen til idrettsanlegget i Skudeneshavn.
 • Søre Sålefjell. Et populært turmål i Kopervikområdet:
  Alternativ 1 (1,5 time): Kjør til Sørstokke (Gruvevegen/Håvelievegen). Det er best å parkere nede ved hovedvegen ved bussholdeplassen. Gå litt nord og følg vegen i vestlig retning. Langs grusvegen til Sålefjellet er det satt opp fine informasjonsskilt som forteller om området og gruvene. Vi fortsetter på sti langs Igletjødn og opp Søre Sålefjell.
  Alternativ 2 (3,5 time): Kjør mot Åsebøen stadion og Liarlund for parkering. Følg grusvegen og ta til venstre ved første vegkryss. Etter et kort stykke i flott skogsterreng kommer vi ut i åpnere landskap med myr og lyng. Vi følger K for Karmøymarsjen sørover til Melstokkevatn og følger sti opp til fjellet.
 • Fotvatnet. Kjekk rundtur i Kopervik/Bygnes. Fint padlevatn.
 • Kinnebu og Åkramarka. Åkramarka har rik og variert natur, fra kultur- og jordbrukslandskapet i vest, til lyngheier og “snaufjell” i øst. Med panoramautsikt mot Åkrehamn og havet i vest ligger Kinnebu. Hver søndag, fra 1.september til skolens sommerfri, er hytta åpen kl. 11-14.
 • Tronefjell & Spannavarden. De høyeste toppene i Karmøy kommune finner du på fastlandet, Tronefjell (151 moh) og Spannavarden (146 moh) er to av dem.
 • Tuastadvatnet. På søndre delen av Karmøys fastland ligger Tuastadvatnet. Tuastadvatnet ligger svært idyllisk til, omkranset av variert terreng, skog og noe lynghei. Her kan du kose deg på Tuabu med en bok eller nyte naturen fra taktrappa.
 • Bjørgene. På Torvastad, Nord-Karmøy finner vi turområdet Bjørgene. Dette er et familievennlig område med lysløype i småkupert natur rundt fem høyder. Det er mange stier, som gir muligheter til rundturer av varierende lengde.
 • Lindøy, like sør for Røyksund, har mye å by på: lyngheier, skog, strender og badeplasser, leirplass med gapahuk, klatrepark, bær, gode fiskeplasser. Kanoutleie.
 • Feøy ligger ute i havet, kjent for sine skjærgårdliknende viker og kanaler, idylliske friluftsområder og bilfrie veier. Fiskemulighetene er selvsagt mange! Rutebåt fra indre kai i Haugesund, samt Kveitevik på Torvastad.

Turkart her

Aktiv til fjells
Turmarsjer: “Vårspretten” siste søndag i april. Hovedtrase er fra Skudeneshavn på idrettsplassen (2 x 4,5 km). Alternativ løype for familier med små barn er traseen fra Mjåvatn (2 x 1,7 km). “Karmøymarsjen” andre søndag i juni. Går fra Karmøyhallen i Kopervik over Karmøyheia til Skudeneshavn.
Familiedag: En dag med aktiviteter for hele familien på Røyningsbu søndag i uke 36.
Turorientering: Det legges ut 45 poster i Skudenes og Ferkingstad hvert år. I tillegg er det 15 poster som er enkle å finne i marka rundt Skudeneshavn.

Oppdag Karmøy fra sykkelsetet
På Karmøy finnes flotte områder som egner seg godt til å oppleves fra sykkelsetet. Her er alternative sykkelruter. Sykkelutleie hos turistinformasjonen i Skudeneshavn og Skudenes camping. El-sykler til utlån i Åkrehamn; på Amfi og Centrum varehus.