Karmøy museer

Byutvikling, fiskeri og kystkultur, industrieventyr, kongemakt og vikingespor – Mange spennende tema du kan lære mer om på museene og oppleve ute, med eller uten guide, i de historiske områdene.

Norges eldste kongesete

Olavskirken i vintertåke - Klikk for stort bilde Rune Johnsen

I 3000 år satt fyrster og konger på Avaldsnes og kontrollerte skipstrafikken som ble tvunget inn gjennom det smale Karmsundet – Nordvegen – skipsleia som har gitt Norge navn. De har etterlatt synlige spor av ruvende gravhauger, bautasteiner og rike funn.

Gå i fotsporene til de gamle kongene gjennom det historiske landskapet på Avaldsnes. Opplev kongsgårdruinen og middelalderkirken og ta et dypdykk i den spennende historien på Nordvegen Historiesenter. Møt vikinger til aktiviteter og omvisning på vikinggården. Det er mye å utforske på  Avaldsnes

Industrieventyr på Visnes

Gutt med hjelm inn i lekegruva på Visnes Gruvemuseum - Klikk for stort bilde Camilla Vandvik

Visste du at kopperet til Frihetsgudinnen i New York kommer fra Karmøy? Her kan du ta selfie med vår egen lille Frihetsstatue, og på Visnes gruvemuseum finner du historien om det særegne gruvesamfunnet. Ta en spasertur i direktør Charles de France`s herskapshage – Fransahagen og ridestiene, ungene har masse kjekt å ta seg til i området.

I hjerte av Skudeneshavn

Skuespiller i antrekk som tjenestejente anno 1880 utenfor Skudeneshavn museum  - Klikk for stort bilde Ørjan B. Iversen

finner du Skudeneshavn museum. Omkranset av den vakre, fredede trehusbebyggelsen kan du tre inn i krambua og videre inn i et borgerlig hjem. Her og i sjøhuset får du et godt innblikk i hvordan byen vokste frem i forbindelse med det rike sildefisket på 1800-tallet.

Rik fiskerihistorie

Inne fra Åkrehamn kystmuseum ser du en båt og diverse fiskerirelatert utstilling - Klikk for stort bilde Camilla Vandvik

Åkrehamn Kystmuseum huser et stort antall gjenstander og fotografier som viser Karmøys fortid som et viktig fiskerisentrum og om kontakten mellom Vest-Karmøy og Amerika. Nora sjøhuset er et av de få sildesalteriene som ennå er intakt.

Fikerimuseet på Vea med vimpel i vinden - Klikk for stort bilde Ørjan B. Iversen

Karmøy Fiskerimuseum ligger som en arkitektonisk perle i Vedavågens vakre naturlandskap. Museet er tegnet av det anerkjente arkitektfirmaet Snøhetta, som også står bak store landemerker som Den Norske Opera i Oslo og Biblioteket i Alexandria, Egypt. Utstillinger viser utviklingen innen fiskerinæringen fra motoren kom.