Meny +

  • Gamle Skudeneshavn er en av de best bevarte småbyene vi har i Norge.
  • «Damå i Parken» – Gallionsfiguren som pryder inngangen til parken er blitt selve symbolet på Skudeneshavn.
  • Den sjarmerende seilskutebyen Skudeneshavn.
  • Velkommen til byvandring med teatervri!
  • Rusle rundt i Søragadå ...
  • Gjestehavnen midt i sentrum er meget populær. Det er kort avstand til de mange små, hyggelige butikkene og for barna er en tur i fritidsparken ved Skudeneshavn skole en opplevelse.
  • Galleri Centauri
  • Blondefabrikken huser spennende utstillinger og workshops
  • Slappe av i solveggen? Nyt stillheten og svake måkeskrik i det fjerne på en av Skudeneshavns mange bryggekanter ...
  • Idylliske små perler rundt Skudeneshavn ...
  • Velkommen til byvandring med teatervri

Skudeneshavn

Ytterst på sørspissen av Karmøy, med fyrlyktene ut mot Skudefjorden og Nordsjøen, ligger den sjarmerende seilskutebyen Skudeneshavn. Historien går tilbake til tidlig på 1800-tallet da sildefisket skapte hektisk virksomhet i byen og det vi i dag kaller Gamlebyen vokste frem.
Det er en spesielt god atmosfære i Skudeneshavn. Her kan du rusle og nyte roen i vakker arkitektur, smake nystekte vafler og kaffe på trivelige kafeer, besøke spennende gallerier, oppleve sydende festivalliv, bybad med badstu, og utforske flott turterreng og badestrender.


Den hvite empirebyen

Bymiljøet og bebyggelsen i Skudeneshavn er særpreget og unik i nasjonal sammenheng- derfor er den også på Riksantikvarens eksklusive liste over fredete kulturmiljøer. Gamle Skudeneshavn er et av Norges best bevarte kystbymiljø og er tildelt Olavsrosa.

Den store byggeperioden var i årene 1840 til 1860, med kulturelle impulser fra mange verdenshjørner på grunn av sin store seilskipsflåte. Bybildet ble særlig preget av Empirestilen med sitt utgangspunkt i 1700-tallets utgravninger i Pompeii. Det er spennende å se utsmykning fra antikkens steintempler gjenskapt her på de små trehusene i den hvite empirebyen.

Skudeneshavn museum, Mælandsgården består av en imponerende mengde gjenstander som gjenspeiler byens historie.

Byvandring

Appen “Tilbakeblikk” tar deg med på en historisk vandring med teatervri. Gjennom 11 gps-baserte filmer møter du skikkelser fra storhetstiden som viser deg gamlebyen slik de kjenner den.

Hver lørdag i juli kl.12 (engelsk) og kl.13.30 (norsk) kan du følge skuespillere som rollefigurer på en spennende reise i byens historie. Her blir du kjent med byens utvikling gjennom ulike blikk og ståsted. Oppmøte: Turistkontoret på Torget i Skudeneshavn. Billett kr 100 kan kjøpes her kontant/vipps, samt sikres i forkant på TicketCo (+ avgift).
Det anbefales å kjøpe billett i god tid for å sikre seg plass. Max. 40 publikummere per vandring.

Grupper som ønsker byvandring i Gamle Skudeneshavn bes ta kontakt på t: 99 24 11 30 eller epost: turist@karmoy.kommune.no.
På det sommeråpne turistkontoret på Torget tilbys også gratis robåt for å oppleve skjærgården og sykler til leie.
SUP brett til leie og kurs tilbys hos Saltråk.
For fin havnerundtur med “Solesnes” ta kontakt med skipper, Sildakongen; T: 93 21 23 21.

Bybadet Bade Olena

Det nye flotte bybadet fikk navnet Bade Olena for å hedre Olena Gitlesen. Hun etablerte byens første badehus allerede i 1873; her på dagens Bade Olena kan du dusje på samme vis med tønne på stativ, hoppe fra brygga eller bare slappe av og nyte utsikten! Med badstu på plassen ligger alt til rette for bading hele året.

Byparken

På toppen av Søragadå ønskes du velkommen inn i Parken av den flotte gallionsfiguren “Damå i Parken”. Parken ble til på 1900 tallet som en naturpark for byens forskjønnelse og er idag en idyllisk oase flittig benyttet av både innbyggere og besøkende. Her kan du ta “Månesteinen” i nærmere øyesyn. Steinen antas å ha kommet med isen og kan være så gammel som 800 millioner år! Ta turen opp til utstiktspunktene for å nyte skuet, eller ta med en potensiell kjæreste til “Ja/Nei” benken.

Vil du rusle rundt på egenhånd, ta gjerne med deg dette kulturhistoriske kartet.

Og har du barn med deg, kan dere gå på Eventyrjakt med denne rebusen.